Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Privacyverklaring

Download Privacyverklaring (.pdf, 150 kB)

Deze verklaring beschrijft het volgende:

  1. Wie verantwoordelijk is voor de verwerking van de persoonsgegevens voor MijnOverheid (de voorziening die bereikbaar is via het webadres mijn.overheid.nl).
  2. Waarom persoonsgegevens worden verwerkt.
  3. Wat de grondslag is voor het verwerken van persoonsgegevens.
  4. Welke persoonsgegevens worden verwerkt.
  5. Hoe wordt omgegaan met cookies en statistische informatie.
  6. Aan wie de persoonsgegevens verstrekt kunnen worden.
  7. Wat de rechten zijn van de gebruiker.
  8. Hoelang Logius persoonsgegevens bewaart.
  9. Welke beveiligingsmaatregelen Logius neemt.
  10. Dat de privacyverklaring gewijzigd kan worden.

In het Besluit verwerking persoonsgegevens generieke digitale infrastructuur wordt de verwerking van persoonsgegevens uitvoerig beschreven (Staatsblad 2016, 195).

De verwerking van persoonsgegevens voor MijnOverheid heeft betrekking op de functies:

  1. Berichtenbox: de persoonlijke elektronische postbus op MijnOverheid waarin een gebruiker berichten ontvangt van door hem geselecteerde afnemers, de Belastingdienst en Logius, inclusief de Berichtenbox-app.
  2. Lopende Zaken: de persoonlijke elektronische dienst op MijnOverheid waarin een gebruiker kan zien welke zaken hij bij de aangesloten afnemers heeft lopen.
  3. Persoonlijke Gegevens: de persoonlijke elektronische dienst op MijnOverheid waarin een gebruiker kan zien welke persoonlijke gegevens zijn geregistreerd bij de aangesloten afnemers.

1. Wie is verantwoordelijk voor de verwerking van de persoonsgegevens?

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor het verwerken van persoonsgegevens voor MijnOverheid. Het beheer van MijnOverheid wordt uitgevoerd door Logius. Logius is onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en beheert overheidsbrede ICT-voorzieningen.

2. Waarom worden persoonsgegevens verwerkt?

MijnOverheid verwerkt persoonsgegevens voor de volgende doeleinden:

  • de inrichting, beschikbaarstelling, instandhouding en (adequate) werking van MijnOverheid;
  • het weergeven van de website van MijnOverheid;
  • het aanmaken van MijnOverheid-accounts;
  • het personaliseren van MijnOverheid-accounts;
  • het gebruik van MijnOverheid door de burgers;
  • het verstrekken van persoonsgegevens aan (overheids-)organisaties met een publieke taak;
  • het borgen van de (informatie)beveiliging en betrouwbaarheid van MijnOverheid en de analyse van (beveiligings-)incidenten;
  • gebruikersondersteuning inclusief het afhandelen van vragen en klachten van gebruikers;
  • bezoekersstatistieken, trendanalyse en usability onderzoek inzake MijnOverheid.

3. Grondslag voor het verwerken van persoonsgegevens

De grondslag voor het verwerken van persoonsgegevens is het Besluit verwerking persoonsgegevens generieke digitale infrastructuur, dat gebaseerd is op de Wet elektronisch berichtenverkeer belastingdienst.

4. Welke persoonsgegevens worden verwerkt?

Bij een bezoek aan de website van MijnOverheid, zonder in te loggen met een MijnOverheid-account, worden de volgende persoonsgegevens verwerkt:

  • IP-adres en kenmerken van de gebruikte software en hardware van het apparaat waarmee de bezoeker de website bezoekt.

Bij het gebruik van MijnOverheid worden de volgende persoonsgegevens van de gebruiker verwerkt:

  • het burgerservicenummer;
  • naam, adres, geboortedatum, eventuele datum van overlijden, nationaliteit, en gegevens om vast te kunnen stellen of iemand in aanmerking komt voor een MijnOverheid-account;
  • gegevens over het aanmaken of wijzigen van een MijnOverheid-account;
  • berichtvoorkeur (van welke afnemers wil een gebruiker berichten ontvangen);
  • IP-adres en kenmerken van de gebruikte software en hardware van het apparaat waarmee de gebruiker inlogt;
  • e-mailadres (niet verplicht);
  • inloghistorie zoals het tijdstip van begin en einde sessie;
  • gegevens over navigatie en handelingen van de gebruiker;
  • gegevens over het opvragen, tonen of wijzigen van gegevens of het falen van functies;
  • gegevens over de verzending van e-mailnotificaties en het eventueel falen daarvan;
  • gegevens over een eventueel gemachtigde in MijnOverheid, zoals handelingen van de gemachtigde, of het falen van functies;
  • vragen, klachten en contactgegevens (zoals naam, e-mailadres en/of telefoon­ nummer) van personen indien zij contact opnemen met de Helpdesk van MijnOverheid.

5. Cookies en statistische informatie

MijnOverheid maakt gebruik van de open source software Matomo om statistische gegevens te verzamelen voor analysedoeleinden. Dit wordt gedaan om MijnOverheid nog beter af te stemmen op de gebruiker.

Voor het maken van de statistieken wordt het IP-adres van het netwerk waarbinnen MijnOverheid gebruikt wordt, verwerkt. Om zo min mogelijk inbreuk te maken op de privacy van de bezoeker of gebruiker, heeft MijnOverheid binnen Matomo maatregelen genomen om de herleidbaarheid naar het oorspronkelijk IP-adres zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt er een anoniem “Visitor-id” berekend en worden de laatste 6 cijfers van elk IP-adres verwijderd, voordat deze worden toegevoegd aan de werkbestanden in Matomo. Hierdoor is het IP-adres geanonimiseerd en is er geen sprake meer van persoonsgegevens.

6. Aan wie worden persoonsgegevens verstrekt?

Aan (overheids)organisaties die aangesloten zijn op de Berichtenbox van MijnOverheid, verstrekt MijnOverheid het burgerservicenummer en de berichtvoorkeur (wil de gebruiker van deze afnemers berichten ontvangen). Deze worden verstrekt zodat de (overheids)instelling op basis hiervan berichten kan aanleveren bij MijnOverheid en MijnOverheid de aflevering van deze berichten aan deze (overheids)instelling kan bevestigen. Aan (overheids)organisaties, die de Berichtenbox als verplicht kanaal voor elektronisch berichtenverkeer hebben aangewezen, verstrekt MijnOverheid informatie of een gebruiker zijn MijnOverheid-account wel of niet in gebruik heeft genomen.

Verder worden er geen persoonsgegevens aan derden verstrekt zonder voorafgaande ondubbelzinnige toestemming van de gebruiker. Uitzonderingen hierop zijn een wettelijke verplichting om gegevens te verstrekken (zoals de wettelijke plicht om op verzoek gegevens te verstrekken aan opsporingsdiensten), of het verstrekken van gegevens aan een overheidsorgaan of rechtspersoon met een wettelijke taak die noodzakelijk is voor de borging van de beveiliging en betrouwbaarheid van MijnOverheid.

7. Uw rechten ten aanzien van uw persoonsgegevens

Wij verwerken uw persoonsgegevens in verband met de hiervoor omschreven doeleinden. Ten aanzien van deze verwerking kunt u de volgende rechten uitoefenen, door uw verzoek hiertoe te richten aan MijnOverheid:

  • Recht om te weten te komen of wij persoonsgegevens van u verwerken en het recht op inzage in uw persoonsgegevens.
  • Recht om uw persoonsgegevens te verbeteren, aan te vullen of de verwerking ervan te beperken, rekening houdende met de hiervoor omschreven doeleinden.
  • Recht om uw persoonsgegevens te verwijderen, bijvoorbeeld als deze gegevens niet langer nodig zijn voor de hiervoor omschreven doeleinden.
  • Recht op bezwaar tegen de verwerking van uw persoonsgegevens wegens met uw specifieke situatie verband houdende redenen.

De gebruiker van MijnOverheid kan zijn gebruikersnaam, burgerservicenummer, e-mailadres en gebruiksgeschiedenis inzien door in te loggen op de website van MijnOverheid. Het e-mailadres kan door de gebruiker zelf worden gewijzigd.

De gebruiker kan een verzoek indienen door een e-mail (aan info@mijn.overheid.nl) of een brief te sturen (MijnOverheid - Postbus 96810 - 2509 JE Den Haag, onder vermelding van: persoonsgegevens). Om te kunnen voldoen aan het verzoek zal de gebruiker gevraagd worden om zich te identificeren.

Na ontvangst van uw verzoek, zullen wij u via e-mail zo snel mogelijk, en uiterlijk binnen één maand, informeren of aan dit verzoek zal worden voldaan. Indien uw verzoek wordt geweigerd, zullen wij de redenen hiervoor schriftelijk aan u mededelen. Indien u bezwaar heeft tegen deze afwijzing, kunt u een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens, of een rechtszaak starten bij de rechter.

8. Bewaren van persoonsgegevens

Persoonsgegevens worden bewaard op in Nederland aanwezige computerservers die worden beheerd door Logius. Uw persoonsgegevens worden dus niet doorgegeven aan niet-EU-landen.

Persoonsgegevens worden bewaard met inachtneming van de bewaartermijnen zoals genoemd in het Besluit verwerking persoonsgegevens generieke digitale infrastructuur of toekomstige wet- of regelgeving die dit Besluit vervangt. Na afloop van de bewaartermijn dienen persoonsgegevens te worden vernietigd conform de toepasselijke wet- en regelgeving.

9. Beveiliging van uw persoonsgegevens

Wij treffen passende technische en organisatorische maatregelen opdat uw persoonsgegevens adequaat beveiligd zijn. Deze maatregelen zijn beschreven in de Regeling voorzieningen GDI en dienen om inbreuken op en aantastingen van de beveiliging en de processen van MijnOverheid te voorkomen.

10. Wijziging privacyverklaring

Wij kunnen deze privacyverklaring altijd wijzigen. In dat geval zullen wij de gewijzigde privacyverklaring op onze website https://mijn.overheid.nl publiceren waarna deze privacyverklaring direct van kracht is.